Co na szarłat szorstki w jęczmieniu?

Amarantus, szczurzyca to niektóre z potocznych nazw szarłata szorstkiego. Jest to chwast powszechnie występujący na terenie naszego kraju i atakujący głównie warzywa okopowe oraz zboża jare. Z tego powodu warto wiedzieć, jak wygląda i jak go zwalczać, gdy pojawi się w jęczmieniu.

Szarłat szorstki to roślina, które może osiągnąć zaledwie 15 centymetrów lub aż 100. Na pojedynczej, jasnozielonej łodydze znajdują się liście o lekko owalnym i rombowatym kształcie oraz ząbkowanych brzegach. W okresie kwitnienia pojawia się kwiat przypominający strukturą kłos.

Dojrzałe jednostki chwastu maja zdolność wytwarzania owoców w postaci torebek nasiennych. Okres wegetacyjny szarłata szorstkiego rozpoczyna się wraz z nadejściem wiosny, czyli pod koniec marca, a kwitnienie przypada na okres od lipca do października. Szarłat szorstki występujący w jęczmieniu jest rośliną trudną do zwalczania.

Niestety, ale nasiona tego chwastu rozpyla wiatr, przez co trudno jest zapanować nad jego rozsiewaniem. Najlepsze efekty przynosi zwalczanie egzemplarzy nierozwiniętych, zanim owoce dojrzeją i zaczną wysypywać nasiona. Co jednak zrobić, gdy liczba tych chwastów w jęczmieniu jest bardzo duża? Otóż należy zastosować środek chwastobójczy, przeznaczony do zwalczania chwastów w jęczmieniu.

Warto wybierać preparaty, zawierające substancję aktywną, na którą wrażliwy jest szarłat szorstki, dzięki czemu zwalczanie przyniesie najlepsze efekty. Może to być np. glifosat.