Skuteczne nawozy na gorczycę polną

Choć gorczyca biała i czarna z powodzeniem znajduje zastosowanie w kuchni jako przyprawa, to gorczyca polna nie ma z nią nic wspólnego. Najprościej mówiąc jest to dosyć uciążliwy chwast, w dodatku niebezpieczny, ponieważ zawiera substancje trujące. Przedstawiamy kilka ważnych informacji na temat gorczycy polnej oraz skutecznych sposobów jej zwalczania. Gorczyca polna jest chwastem zaliczanym do rodziny kapustowatych i stanowi pożywienie dla szkodników oraz chorób, które atakują warzywa kapustne.

Jej szkodliwość polega na tym, że przez mocno rozwinięty system korzeniowy pobiera z gleby bardzo dużo cennych składników pokarmowych i mineralnych oraz wodę. To sprawia, że jest silną konkurencją dla roślin ozdobnych i warzyw rosnących w jej otoczeniu. Ponadto gorczyca polna, jak już wcześniej zostało wspomniane, jest rośliną trującą. Toksyny, których najwięcej jest w nasionach tego chwastu mogą doprowadzić do zatrucia u zwierząt.

Z tego powodu ważne jest, aby zwalczać gorczycę polną, choć nie jest to proste zadanie, ponieważ jej nasiona bardzo szybko rozprzestrzeniają się i zachowują trwałość nawet przez kilka lat. Zazwyczaj zachwaszcza łąki, nieużytki, rośliny strączkowe, uprawy ziemniaków oraz buraków. W zwalczaniu gorczycy polnej najczęściej konieczne jest zastosowanie środków chemicznych. Preparaty powinny być dostosowane do rodzaju uprawianej rośliny oraz jej fazy rozwoju. Specjaliści zalecają stosowanie środków chwastobójczych.